Gimpel Luda – Isak Baševis Singer
On фебруар 10, 2022 | 0 Comments | Blog |

„Ceo svet te obmanjuje”, reče on, „pa bi trebalo da i ti obmaneš svet.”


„Posle mnogo godina ostareo sam i osedeo; čuo sam mnogo toga, saznao za mnoge laži iprevare, ali što sam duže živeo, to sam više uviđao da laži, u stvari, ne postoje. Ako se nešto nije zbilo na javi, to se dogodilo noću, u nekom snu. Što se ne desi jednome,dešava se drugome, sutra ako ne danas, ili se dogodilo pre jednog stoleća, ako nijeprošle godine. Kakve tu ima razlike? Često sam slušao i priče o kojima bih rekao:„Dakle, tako nešto zaista ne može da se dogodi.” Ali, ne prođe ni godinu dana i čujem da se to stvarno negde dogodilo“.

„Kad se probudim, ja sve to zaboravim. Ali, dok san traje, on mi donosi utehu.“


„Jer, sve što je skriveno mora jednom biti otkriveno, svaka tajna teži da izađe na videlo, kao što svaka ljubav biva izneverena a sve svetinje oskrnavljene.“


„Tamo se grdoba smatra lepotom, a sve što je naopako ceni kaopravo; mučenja predstavljaju zabavu, a podrugivanje vrhunac zanosa“.

„Ima li Boga? Da li je on milosrdan? Hoće li Zirel ikad naći spasenje? Ili je ona ovaploćenje biblijske zmije koja se odiskona slizala sa zlom? Otkud znam? Ja sam još uvek samo đavo nižeg reda. Đavolani retko kad napreduju. U međuvremenu,generacije se rađaju i umiru, Zirel smenjuju Zirele u mirijadi odraza – u bezbroj ogledala.“


„Očigledno, u životu postoji vreme kad uživamo u počastima i vreme kada smo izloženi sramoti.“


„Sigurno je tako pisano. Ko zna? Možda je nebo htelo da okajem neki greh koji sam počinio, te će mi od sad sreća opet biti naklonjena.”


„E, pokušajte sad da obesite buvu, ako možete! Pokušajte da pobegnete od sopstvene nesreće! Pokušajte da pronađete gde se baš u ovom trenutku krije duh zla“.

„Takođe mi je dolazilo u glavu da prosto krenem na neko drugo mesto, ali moj dibuk huškao me je da počinim što sam smislio: „Sad ili nikad!” Vukao sam se sve dalje i dalje. Strugotine inače nisu mnogo teške, ali kada čovek nosi duže vreme ceo džak na leđima, onda ga ipak pritisne njihova težina“.


– Isak Baševis Singer

More news