„Onaj ko ne veruje u čuda u Izraelu, nije realista“ – David Ben – Gurion
On 28 јануара, 2018 | 0 Comments | Blog | Ознаке: , , ,

„Onaj ko ne veruje u čuda u Izraelu, nije realista“

David Ben – Gurion

David Ben-Gurion je rođen 16. oktobra 1886. godine u Plonjsku.

Od ranih godina stekao je interesovanje za cionizam te se već sa četrnaest godina obrazovao u hebrejskoj školi koju je osnovao njegov otac, takođe u tim godinama postaje vođa grupe mladih jevreja „Ezra“, sledom okolnosti postaje član cionističke omladine.

Postao je učitelj u Poljskoj kad mu je bilo osamnaest godina, međutim on napušta tu zemlju 1906.  i 1908. odlazi u Judeju (Palestinu) koja je tada bila pod turskom vlasti kako bi radio na farmi i osnovao svoj san, da iz pustinje, radom i složnošću oživi zemlju svojih praotaca.

Kasnije odustaje od tog rade, te se pridaje vodama novinarstva, tačnije počeo je da piše za cionistički radnički  list „Jedinstvo“.

Nakon što je usledio Prvi svetski rat, Turci su Davida Ben-Guriona proterali iz Judeje (Palestine), te on odlazi u Njujork.

Bitna godina za istoriju Izraela i za sve one koji su verovali da će Jevreji ne kako mit kaže ukrasti tuđu zemlju, već će  se vratiti u zemlju svojih predaka je 1917 godina  kada je u Ujedinjenom Kraljevstvu objavljujena Balforova deklaraciju koja oživljava cionistički san o modernoj državi Izrael.

Vrlo bitno je napomenuti da kad kažem Judeja (Palestina) to govorim iz istorijskih razloga, Judeja je nastala od reči Jehud što znači Jevrejin još pre mnogo više godine kada je takozvana Palestina nastala. Filistejci, narod sa Krita nije ima veze sa Semitima, tada je naselio taj kraj Judeje odnosno Palestine, vremenom oni su asimilovani  ili izumrli, međutim nakon dolaska Rimljana kao osvajača reč Judeja su zamenili rečju Palestina koja je ništa drugo nego preteča reči odnosno imena Filisteja.

Britanci su preuzeli vlast u Judeji (Palestini) 1922.

Nakon osnivanje cionističke radničke stranke „Mapai“ i mukotrpne borbe da Jevreji budu slobodan narod u svojoj zemlji veliki prevrat se dešava  u periodu 1947 — 1948. Godine, kada je konačno 14. Maja 1948. Godine proglašena nezavisna država Izrael dok je David Ben- Gurion bio njen premijer, treba istaći da je kasnije David bio i ministar odbrane.

Izrael je ostala mala zemlja okružena neprijateljima koji su pozivali na njeno uništenje ali jedina bezbedna zemlja za svakog cionistu, jevrejina koji nije morao da se pravda za ono što jeste i gde nije bio tlačen, omalovažavan, već je disao i koračao u domovini svojih predaka.

Cionistički san je ostvaren, međutim borba tek nastupa.

Iako je Izrael mogo puta bio nepravedno i kukavički napadnut, navešću primer Šestodnevnog rata koji se desio 1967. kada su  Sirija, Jordan i Egipat napali ovu malu zemlju s jedne strane, dok su im s druge strane pomagali saveznici Saudijska Arabija, Maroko, Alžir, Irak, Tunis i Sudan. Taj rat je poznat kao i Jomkipurski rat, dan kada je Izrael napadnut na najsvetiji praznik za Jevreje.

Nakon toga, iz mnogo patnje, krvi, gubitaka, Izrael je ostao i ostao da opstane kao jedina domovina onih koji je vole i poštuju. Izrael je zemlja svih miroljubivih građana i stalno sam se pitala: Zašto jedna jedina jevrejska zemlja je trn u oku mnogima? Zašto svaka zemlja ima pravo da se zove po imenu svoje nacije a Izraelu se pritajeno to pravo „ruši“?

Teodor Hercl se smatra ocem cionizma, tvorcem ideje o povratku svog naroda u domovinu, međutim, postojali su i drugi ljudi koji su uzdigli tu ideju kao što je David Ben – Gurion, Golda Meir i ostalih.

Ovako je govorio David Ben- Gurion:

„Ukoliko jedan ekspert vam kaže da to ne možete uraditi, nađite drugog eksperta.“

„Izrael je kreirao novu sliku Jevreja u svetu, sliku kao naroda  koji radi i koji je izuzetno intelektualan, naroda koji ume herojski da se bori.“

„Patnja uzdiže ljude, čini ih jačim, mi smo patilo mnogo. Mi smo imali poruku da damo svetu ali smo na neki način bili malaksali i poruka je bejaše presečena na sredini. Biće milioni nas koji će postajati jači i jači i mi ćemo dopuniti tu poruku.

„Svako ko veruje da ne može da promeni istoriju, nikad nije pokušao da napiše svoju biografiju.“

„Dopustite da vam kažem jednu činjenicu, nije bitno šta  svet kaže o Izraelu, nije bitno šta govorore o nama bilo gde. Jedino što je bitno je to da mi postojimo, opstajemo, ovde, na zemlji naših predaka.“

„Ako Antisemiti žele da vas mrze, pustite ih da vas mrze i pustite ih da idu dođavola.“

„Jevrejin je svako ko kaže da to jeste.“

„Izrael će se dokazati, ne materjalnim dobrom ili vojnom silom i tehnološkim postignućima već svojim moralnošću i ljudskim vrednostima.“

 

 

 

More news